Cairo Design Award 2017

Winners

the renovation of al-qarafa

• Al-Qarafa was an area for military display & religious celebrations • The Mamluk princes used it to bury their great leaders • The northern area of Al-Qarafa has 15 monuments return to mamluk's age • Al-Qamfl has a great monuments such asf5 Ibn Barquq complex, Al-Ashraf 1.40sbay mosque & Emir Qurgornas & Sultan Inal great Most of the monuments return to 14 &15 C.A.D 

 

Participant


mohab refaat


four seasons resort sharm el sheikh

Project Program :
136 guestrooms and suites, 12 suites with plunge pools, 64 family suites and 35 branded villas. features S restaurants and coastal garden lounges, wellness spa, banquet and ballroom with function terrace and lawn, red sea dive centre, 3 swimming pools, fitness with lap pool, kids for all seasons, young adults centre, 4 tennis courts with pro-shop and several lush oasis gardens. 

Project Statement: 
The resort is comprised of one and two-storey stucco guestroom clusters with stepped roofs and domes. All guestrooms have panoramic views of the sea from their private terrace and are surrounded by lush planting to ensure peace and privacy. The site design takes full advantage of the property's natural features, orientation to the sea and topographical changes to create an exceptional luxury destination. 

Courtyards and Fountains:
The terraced resort village is organized around a succession of carefully designed and detailed courtyards located date palm groves. Courtyards are highlighted with elegant water features and fountains that create a cooling effect for the courtyard's micro-climate. They are connected by intimate passageways to the various levels of guestrooms and the resort's facilities. Ragged trunks of palm trees, rough surfaces of stone paving, and grainy leaves of hedges create a harmonious texture in the courts. 

Planting: 
The palm trees glimpsed from afar signal the end of the desert journey and the arrival at an oasis of relaxation. The 2,000 tall palm trees and 360,000 vibrantly colored bougainvilleas, sporadically planted all over the project, turn it into an oasis. The landscape design is interplay between the terraced hillside building and the courtyard gardens, giving the feeling that the buildings are sprouting from the landscape. This harmonious blend makes the journey of the guests appealing and causes them, to wonder where the buildings start and the greenery ends. The water cascade running parallel to the funicular plays an important role in the design. Ids the spine that animates the journey of the guests from the main building to the coastal strip through the sound of running waterfalls accompanied by the use of plants of different colors and textures that provide a sense of tranquility. Reflecting the oasis environment, the beach swimming pool is designed in a free form fashion, coherently blending with clusters of palm trees sprouting from the islands of the pool to create a cool breeze. This 930 square meter in-egularly shaped pool is carved into a natural limestone shelf and offers an open-air pool-side restaurant pavilion, lap lanes, cabanas, sun loungers and a children's pool and play area. 

Funicular: 
Due to the 30-meter difference in level, the funicular was Introduced to facilitate the journey of the guests. It adds a sense of intrigue and excitement Sc the Murney from the main building to the beach area while experiencing lush greenery, dense palm groves, colorful shnths, and the mesmerizing water cascade. 

Coastal Strip: 
The coastal strip was carefully designed to provide an exclusive setting for guests to enjoy ultimate serenity and privacy by grading the land into cascading terraces. The terraced area is designed to allow optimum enjoyment of the sea view. Draping groundcovers known as ipomea de caprae are planted to camouflage the desert rock formation and increase the green vista to provide visual interest 

Participant


Tarek Beshir


Kodak and Philips Pilot Urban Re-design

Kodak Passage is a linear space that connects ‘Adli Street to ‘Abdal-Khaliq  arwat Street. It is  anked by a U-shaped building and is mostly empty, as many of the surrounding shops are either vacant or have low street-tra c.  e indoor spaces  anking Kodak o er an opportunity to for pilot art and cultural programs that may potentially spill over into the passageway, integrat- ing all premises and engaging these programs with the wider public. Philips Passage is an L-shaped space con- necting Sharif and ‘Adli Streets. It o ers an opportunity to engage diverse activities: with its mix of retail, food, entertainment and service uses. It su ered from the chronic encroachment into the public domain by shops and street vendors. It also occupies a unique setting between privately owned and public access, pedestrian tra c amenities, and infrastructure.

Having worked on mapping and interviews, the team developed a matrix of the multiple positions, interests and aspirations of stakeholders around each passage.  is list of “does and don’ts” was then translated into a design brief, which was given to the design teams, con-sisting of four Egyptian artists and architects paired with four Danish artists to develop design schemes that would negotiate these competing, and o en con icting in- terests.  e outcome of the four-day design workshop selected by a juried review was two concepts: the “Green Oasis” project for the Kodak Passage, and the “Light Oasis” for the Philips Passage. e team undertook the design development and implementation of the concepts, further adapting them to the needs of the local community and various stakeholders.  e designs emphasize a more diverse, safer, and environmentally enhanced experience in the passageways.  e “Green Oasis” transforms Kodak into a pedestrian park, while the “Light Oasis” in Philips brings marquee lighting and the possibility for  lm screenings to a previously dark and decaying space.

Participant


CLUSTER Team


Name Category Status
Mostafa Kamal Landscape Honor